Monday, January 14, 2008

Tolak Pihak Guna Keganasan – Dr. Mahathir

PUTRAJAYA 13 Jan. – Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, mana-mana pihak yang menggunakan cara keganasan dan kaedah yang tidak beretika untuk menjadi pemimpin perlu ditolak sama sekali. Bekas Perdana Menteri berkata, seseorang itu perlu mempunyai kualiti yang betul untuk menjadi seorang pemimpin meskipun ia mungkin sukar dicapai.

Tambah beliau, cara seseorang pemimpin itu mengendalikan kegagalannya akan memperlihatkan sama ada dia benar-benar mempunyai kualiti tersebut. ‘‘Ini kerana mungkin terdapat ribuan orang di negara ini mempunyai kualiti kepimpinan yang baik tetapi mereka tidak berjaya cuma kerana beberapa keadaan yang tidak membantu mereka."

‘‘Tetapi terdapat ramai juga orang yang kualiti kepimpinannya begitu lemah tetapi mereka mungkin menjadi pemimpin kerana kepimpinan telah menjadi pendorong kepadanya,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada Persidangan Siswazah 2008 anjuran firma Real Leader Sdn. Bhd. dan Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (Pemadam) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Dr. Mahathir mengingatkan para pemimpin muda sekarang supaya mempelajari sejarah pemimpin yang berjaya pada masa lalu kerana cara itu lebih mudah untuk mengenal pasti ciri-ciri menjadi seorang pemimpin yang baik. Sebagai Muslim, kata beliau, contoh terbaik untuk dipelajari ialah Nabi Muhammad s.a.w. yang telah mengubah ciri-ciri kejahilan kabilah-kabilah Arab sehingga menjadi satu bangsa dan negara yang mampu mencipta tamadun yang bertahan selama lebih 1,400 tahun.

‘‘Baginda mampu melakukannya kerana kepercayaan yang kuat terhadap kebaikan yang baginda sendiri amalkan, meskipun pada awalnya menghadapi kesukaran tetapi Rasulullah begitu tabah.

Merendah diri

‘‘Baginda menolak keganasan sehinggalah baginda dipaksa untuk berperang manakala ketika perjanjian Hudaibiah, Rasulullah bersikap merendah diri bagi memastikan segala masalah dapat diselesaikan,” katanya. Bagaimanapun, Dr. Mahathir berkata, dunia Islam kini kehilangan pemimpin dan negara-negara Islam berada dalam keadaan yang bergolak. Menurutnya, orang Islam kini menjadi tidak berupaya untuk mentadbir negara mereka sendiri dan mencapai kemajuan.

‘‘Apabila Nabi Muhammad mengajarkan al-Quran bahawa nyawa itu sangat berharga dan orang Islam tidak boleh membunuh, kita dapati ramai orang Islam membunuh saudara seagama mereka sendiri. ‘‘Kita kemudian dikelirukan apa bila segala tohmahan dilemparkan kepada ajaran Nabi Muhammad dan Islam dipersalahkan,” katanya dalam nada kesal.
Bagaimanapun, jelas beliau, sejarah kepimpinan Rasulullah dan kebenaran ajaran yang dibawa oleh baginda masih terus relevan dan berguna. Dalam pada itu, Dr. Mahathir berkata, terdapat juga tokoh yang berjaya menjadi pemimpin tetapi tidak wajar dicontohi seperti pemimpin Jerman, Adolf Hitler. ‘‘Hitler muncul ketika Jerman dalam keadaan huru-hara setelah kalah Perang Dunia Pertama dengan kemiskinan berlaku di merata-rata. Dengan menggunakan keganasan dan kekerasan beliau berjaya menguasai kerajaan. Pada zamannya, Jerman berjaya mengatasi masalah inflasi dan ekonomi negara itu bangkit semula,” katanya.

Jelas Dr. Mahathir, kejayaan tersebut mengabui mata rakyat Jerman sehingga mendorong mereka berdiri teguh di belakang kepimpinan Hitler dan menerima kepimpinan kuku besi sebagai satu sistem dalam negara.

‘‘Hitler telah mengambil kesempatan daripada kebencian orang Jerman kerana kalah Perang Dunia Pertama dengan menjadikan Yahudi sebagai sasaran kerana ia begitu popular di kalangan orang Jerman,” katanya.

PUTRAJAYA, 13 Jan (Bernama) -- Golongan yang mengunakan cara tidak beretika dan keganasan untuk mencapai cita-cita mereka menjadi seorang pemimpin patut ditolak sepenuhnya, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.Bekas perdana menteri itu berkata sesiapa yang mahu menjadi pemimpin sepatutnya cuba memiliki kualiti yang betul tetapi beliau tidak semestinya berjaya."

Cara bagaimana beliau mengendalikan kegagalannya akan menunjukkan sama ada beliau benar-benar memiliki kualiti berkenaan," katanya pada persidangan mahasiswa di sini hari ini. Dr Mahathir berkata:"Mungkin terdapat 1,000 orang di Malaysia yang memiliki kualiti kepimpinan yang baik tetapi mereka tidak berjaya hanya kerana keadaan tidak memihak kepada mereka," katanya.Sebaliknya, katanya mungkin terdapat mereka yang mempunyai kualiti kepimpinan yang lemah tetapi mereka mungkin menjadi pemimpin kerana kepimpinan diamanahkan kepada mereka.

Dr Mahathir menggariskan tujuh kualiti untuk menjadi pemimpin yang baik, iaitu:

i. Seorang pemimpin yang baik tidak semestinya merendah diri tetapi sekurang-kurangnya tidak bercakap besar.

ii. Beliau mesti bersedia menerima tanggungjawab tetapi tidak boleh terlalu mendesak dan berkeras dalam memimpin.

iii. Beliau tidak harus menyalahkan orang lain bagi kegagalan tetapi mengakui kelemahan diri sendiri. Beliau tidak harus menunding jari atau mencari seseorang untuk dipersalahkan.

iv. Beliau patut bersikap luhur dan tidak pentingkan pujian dan kemasyhuran.

v. Beliau patut tahu bagaimana mengendalikan pengikutnya begitu juga pihak atasan. Beliau perlu sensitif dengan sensitiviti orang lain.

vi. Beliau patut bersedia melakukan yang diharapkan oleh orang lain untuk beliau laksanakan. Beliau patut mendukung slogan kepimpinan melalui teladan.

vii. Beliau perlu bijak dan lebih pintar sekurang-kurangnya berbanding orang yang berada di bawah pimpinannya.

Dr Mahathir berkata seorang pemimpin perlu mempunyai banyak idea, idea untuk hala tuju kepimpinan, idea mengenai perkara yang beliau dan pengikutnya perlu lakukan atau capai dan idea untuk meningkatkan kesejahteraan hidup dan persekitaran mereka.Sama penting ialah beliau perlu tahu bagaimana untuk menjadikan idea itu menjadi kenyataan.

Beliau berkata seorang pemimpin perlu sedar dengan keperluan dan kehendak orang ramai, menilai mereka dan memberi panduan yang betul kepada mereka dan merancang serta melaksanakan objektif berkenaan bersama-sama pengikutnya dengan jayanya."Kepimpinan yang baik jelas amat penting. Kita jarang dapat mengenal pasti pemimpin yang baik dari awal bagi membolehkan kita membuat pilihan yang betul.

Rakyat Jerman yang memilih Hitler tidak tahu beliau akan menjadi pemimpin jenis macamana."Sebaliknya, pemimpin yang akhirnya muncul sebagai pemimpin yang baik menghadapi banyak kesulitan dalam memenangi sokongan rakyat pada awalnya. Malahan Nabi (Muhammad s.a.w) dibaling dengan batu oleh penduduk Taif ketika baginda mula menyebarkan ajaran agama Islam," katanya. Beliau berkata kebangkitan dan kejatuhan negara-negara terkemuka dan yang pasti kebangkitannya adalah disebabkan kepimpinan yang baik."

Apabila pemimpin tidak cekap, negara akan jatuh. Rakyatnya mungkin sama, latar belakang dan kekayaan dan sumber mungkin sama, tetapi apabila pemimpinnya tidak cekap atau lemah, dengan itu negara-negara terkemuka, malahan empayar besar pun boleh jatuh," kata Dr Mahathir yang menjadi perdana menteri selama 22 tahun.

Dr Mahathir berkata tidak kira betapa seseorang itu cuba mempamerkan kualiti dan ciri-ciri pemimpin yang baik, ia bukan jaminan yang mereka tidak mungkin melakukan kesilapan."Dan begitu juga, tidak kira berapa banyak yang kita belajar mengenai kualiti untuk menjadi pemimpin yang baik, masih tidak mustahil yang kita memilih pemimpin yang salah," katanya.

-- BERNAMA

No comments: